About

The story of the bra

Η ιστορία του σουτιέν

Η ιδέα της κάλυψης και συγκράτησης του γυναικείου στήθους γεννήθηκε για πρώτη φορά πριν από χιλιάδες χρόνια, στην Ελλάδα. Στη Μινωική Κρήτη, πριν από 4.500 χρόνια, εμφανίστηκαν τα πρώτα φορέματα με ενσωματωμένο ένα είδος στηθόδεσμου, που συγκρατούσε το στήθος. Όμως, όχι μόνο δεν το κάλυπτε, αλλά αντιθέτως το αναδείκνυε, αφήνοντάς το εκτεθειμένο στην κοινή θέα.
Ένα άλλο είδος στηθόδεσμου, που ονομαζόταν απόδεσμος ή μαστόδετον,
χρησιμοποιήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα από τις γυναίκες που συμμετείχαν σε αθλητικούς αγώνες, όπου αυτό επιτρεπόταν, όπως στη Σπάρτη. Λέγεται ότι εφευρέθηκε από τους άντρες, προκειμένου το γυναικείο σώμα να μοιάζει περισσότερο με το αντρικό, περιορίζοντας το στήθος.

Από τον 5o έως τον 2o αιώνα π.Χ. η μόδα σε Ελλάδα και Ρώμη ήθελε τις γυναίκες με μικρό στήθος. Για να εμποδίσουν την ανάπτυξή του, έδεναν σφιχτά το σώμα τους με μία ζώνη, η οποία αιώνες αργότερα μετεξελίχθηκε στον κορσέ.
Παρότι άκομψος και άβολος, ο στηθόδεσμος που δημιούργησε το 1859 ο αμερικανός Χένρι Λέσερ από το Μπρούκλιν ήταν ο πρώτος που είχε ως στόχο να τονίσει και να μορφοποιήσει το γυναικείο στήθος.
Ο πρώτος σύγχρονος στηθόδεσμος -ένα εσώρουχο, αποτελούμενο από δύο μέρη- δημιουργήθηκε τριάντα χρόνια αργότερα, στις 30 Μαΐου του 1889,
από τη γαλλίδα Ερμίν Καντόλ. Το κάτω μέρος ήταν ένας κορσές για τη μέση, ενώ το πάνω στήριζε το στήθος με δύο υφασμάτινες λωρίδες που δένονταν στους ώμους. Από το 1907 το πάνω μέρος άρχισε να πωλείται ανεξάρτητα, με το όνομα soutien-gorge (στήριγμα στήθους).
Παρότι το όνομα παραμένει το ίδιο έως σήμερα, η εξέλιξη του σουτιέν υπήρξε μεγάλη. Μία από τις πρώτες καινοτομίες ήταν η εισαγωγή του μεγέθους για καλύτερη εφαρμογή σε κάθε τύπο σώματος, ενώ η πιο πρόσφατη είναι ο εφοδιασμός του με αντλία αέρα, που χαρίζει περισσότερο όγκο...
Κάποιες φορές σε μαγνητίζει. Άλλες σε καθηλώνει και άλλες σε αφήνει να… φαντάζεσαι. Ο λόγος για το γυναικείο σουτιέν που με το πέρασμα των ετών έχει γίνει (σε ειδικές περιστάσεις μόνο) πιο αποκαλυπτικό από ποτέ…
Άλλωστε, όταν ο Αντρέι Γκαλαγκάνοφ έλεγε ότι το στήθος είναι το πρόσωπο μιας γυναίκας, το σουτιέν δεν είχε εφευρεθεί ακόμη… Όμως, πλέον κυριαρχεί στη γυναικεία μόδα αλλά και στην αντρική που προτιμά τα πιο… καυτά σχέδια.
Πώς άρχισε η ιστορία του
Στη βίβλο της μόδας, το περιοδικό Vogue, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά, το 1907, ο όρος «brassiere» για να περιγράψει το νέο προϊόν που ήρθε στην αγορά για να προκαλέσει πανικό…
Τέσσερα χρόνια αργότερα η λέξη συμπεριλήφθηκε στο αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης.
Το 1914 άρχισαν και οι εφευρέσεις. Η πρώτη για το σουτιέν κατοχυρώθηκε στην Μέρι Φελπς Τζάκομπ, η οποία αναζητούσε κάτι ώστε να μη διαγράφονται τα κορδόνια από τον κορσέ στο φόρεμά της. Πολύ σύντομα όμως εκείνη μεταπώλησε την πατέντα στην «Warner Brothers Corset Company» για 1500 δολάρια. Και μέσα σε ένα χρόνο η εταιρεία κέρδισε 15 εκατομμύρια δολάρια.
Το 1925 άνοιξε η εταιρεία Maidenform, πνευματικό τέκνο της Ρωσίδας μετανάστριας Ίντα Ρόζενταλ. Λέγεται ότι ήταν η πρώτη που επένδυσε στα σουτιέν σε σχήμα φλιτζανιού, αν και πολλοί θεωρούν ότι η ιδέα ανήκε στον άνδρα της Γουίλιαμ. Δώδεκα χρόνια αργότερα η Λάνα Τέρνερ στην ερμηνεία της στην ταινία «They won’t forget» έκλεψε τις εντυπώσεις.
Το 1965 ο σχεδιαστής Ρούντι Γκενρέιχ σχεδίασε το διαφανές σουτιέν και έστειλε στα ύψη τις φαντασιώσεις των ανδρών. Τρία χρόνια αργότερα φεμινίστριες
διαμαρτυρήθηκαν για τον διαγωνισμό ομορφιάς του 1968 στην Αμερική και έτσι κάηκαν πολλά σουτιέν.
Το 1977 δημιουργήθηκε η ίσως μία από τις πιο γνωστές εταιρείες εσωρούχων «Victoria’s Secret» στο Σαν Φρανσίσκο. Το 1990 ο Ζαν Πολ Γκοτιέ σχεδίασε ένα χρυσό κώνο για το στήθος της Μαντόνα.
Και ένα χρόνο αργότερα, η εταιρεία «Wonderbra», παρά το γεγονός ότι άρχισε να δραστηριοποιείται στην αγορά από το 1935, ήρθε στο προσκήνιο με την Εύα Χερτζίγκοβα και την καμπάνια «Hello Boys».

Το 2004 ήταν η χρονιά για το σουτιέν που σώζει. Ήταν κάτι που το κατανόησε και η Τζάνετ Τζάκσον η οποία σε μια συναυλία της, άφησε σε κοινή θέα τη θηλή της για να αποκαλύψει ότι δεν φοράει σουτιέν.
Και τρία χρόνια αργότερα, η Μπρίτνεϊ Σπίαρς βγήκε στη σκηνή φορώντας μόνο το σουτιέν της κατά τη διάρκεια των τραγουδιών της.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι τα εσώρουχα (είτε είναι καυτά είτε λίγο πιο συντηρητικά) θα κλέβουν πάντα τις εντυπώσεις…

Ανδρεάδα Κωνσταντάτου